Ballkani Perëndimor krijon bazën rajonale të të dhënave të kërkimit
maqedonia
Ballkani Perëndimor krijon bazën rajonale të të dhënave të kërkimit

Ballkani Perëndimor krijon bazën rajonale të të dhënave të kërkimit

Këshilli për Bashkëpunim Rajonal (RCC) ka bërë me dije, se brenda vitit, do të ndërtohet baza e përbashkët e të dhënave rajonale për kërkim dhe zhvillim.

Lajmi u dha gjatë një Workshop Rajonal mbi Infrastrukturën Kërkimore të Hartimit, gjatë të cilit u synua mbështetja e ekonomive të Ballkanit Perëndimor në procesin e hartimit të infrastrukturës ekzistuese kërkimore nëpërmjet shkëmbimit të praktikave dhe përvojave. Përveç kësaj, pjesëmarrësit diskutuan rëndësinë e hapjes së qasjes në infrastrukturën kërkimore me qëllim optimizimin dhe hapjen e rrugëve për bashkëpunimin ndërdisiplinor dhe ndërkombëtar midis kërkuesve, si dhe industrisë dhe shoqërisë më të gjerë.

RCC njofton më tej, se u arrit marrëveshja për krijimin e një bazë rajonale të infrastrukturës kërkimore. Baza e të dhënave do të lehtësojë kërkimin dhe kontaktin e lehtë ndërmjet menaxherëve të infrastrukturës kërkimore dhe përdoruesve potencialë që mundësojnë një sistem efikas prenotimi ndër-rajonal të infrastrukturës së kërkimit. Për më tepër, pjesëmarrësit ranë dakord të mbështesin zhvillimin e protokolleve të qasjes së hapur në infrastrukturën kërkimore dhe një plan për rrjetëzimin dhe trajnimin e menaxherëve të infrastrukturës kërkimore në rajon.

Pjesëmarrësit në seminar ishin përfaqësues të lartë të ministrive përgjegjëse për kërkime dhe zhvillime nga rajoni i BB, përfaqësues nga Drejtoria e Përgjithshme e Bashkimit Evropian për Kërkime dhe Inovacione, Fondacioni Evropian i Shkencës, Regjistri i Infrastrukturave të Hulumtimit Rumune (ERRIS) dhe agjenci dhe universitete të tjera evropiane .

Qëllimi i workshop-it rrjedh nga angazhimet e Planit Shumëvjeçar të Veprimit për një Zonë Ekonomike Rajonale (MAP REA), e cila u miratua nga Kryeministrat e Ballkanit Perëndimor në Samitin e BP në Trieste dy vjet më parë, nën shtyllën e saj të Mobilitetit. MAP ARM parashikon krijimin e një karte rajonale të infrastrukturës kërkimore si mjet për rritjen e mobilitetit dhe bashkëpunimit të studentëve, kërkuesve dhe akademikëve. Përfundimet dhe veprimet e dakorduara të mëtejshme rajonale në fushën e kërkimit dhe zhvillimit do të paraqiten në Samitin e ardhshëm të Ballkanit Perëndimor në Poznan në korrik të vitit 2019, kur liderët e rajonit do të vendosin për qëllimet prioritare të bashkëpunimit rajonal në dimensionin e Mobilitetit.

© ZHURNAL 15.04.2019, 14:22 | Xh.I. | 2,252 I LEXUAR
"Kopjimi i kësaj përmbajtjeje ose një pjese të saj pa ndonjë marrëveshje të arritur me redaksinë e ZHURNAL.al, do të thotë se pranoni kushtet për kopjim, të cilat janë publikuar KËTU."