13 zyrtarë të përfshirë në korrupsion dhe fshehje pasurie
shqiperia
13 zyrtarë të përfshirë në korrupsion dhe fshehje pasurie

13 zyrtarë të përfshirë në korrupsion dhe fshehje pasurie

Plot 13 zyrtarë të lartë në kryeqytet janë përfshirë në afera korrupsioni dhe kanë fshehur pasuritë. Gazeta nxori pak ditë më parë fakte se si janë kallëzuar në prokurori deputetë e kryebashkiakë nga ILDKP dhe Drejtoria e Pastrimit të Parave për vite me radhë, por askush nuk përballej me drejtësinë. Këtë herë gazeta ka siguruar informacione nga Gjykata e Tiranës e momentalisht pranë saj janë dorëzuar 8 çështje nga prokuroria për korrupsion pasiv për 8 zyrtarë të lartë. Ndërsa po ashtu janë dorëzuar dosjet për 5 zyrtarë të cilët kanë refuzuar të deklarojnë pasuritë. Gjatë raportimeve në komisionet parlamentare si përfaqësues të Inspektoratit të Lartë të Deklarimit të Pasurive, ashtu dhe të Drejtorisë së Pastrimit të Parave apo dhe të KLSH, ngritën shqetësimin se prokurori nuk i ndiqte çështjet e tyre. Periudha më shqetësuese ishte kur në krye të organit të akuzës ishte Adriatik Llalla. Por ditët e fundit janë dhënë sinjale se drejtësia po lëviz. U arrestuan 2 ish-deputetë, ndërkohë që në gjykatë janë dërguar 13 zyrtarë të lartë. Gazeta tentoi të sigurojë emrat, por nuk u bë e mundur diçka e tillë, pasi sipas ndryshimeve më të fundit ligjore për të drejtën e informimit, të dhënat e palëve në hetim apo në proces gjyqësor do të jenë sekrete. Bëhet fjalë për zyrtarë të lartë, të cilët po përballen me drejtësinë. Amerikanët dhe Bashkimi Europian për vite me radhë kanë kërkuar goditje të korrupsionit në të gjitha nivelet. Ultimatumi më i prerë erdhi në muajin qershor. Komisioni Europian e bëri të qartë se nëse nuk ka të arritur dhe të dënuar për afera korrupsioni, atëherë nuk mund të ketë integrim europian. Qeveria së fundmi ka hartuar një plan konkret për luftën ndaj korrupsionit, ndërsa sinjalet janë se tani ka filluar të lëvizë dhe prokuroria. Mbetet të shihet se çfarë do të bëjë gjykata, pasi shumë të akuzuar në gjykatë dalin të lirë.

 

19 zyrtarë të lartë kanë fshehur pasuritë

 

Gazeta ka publikuar pak ditë më parë një raport zyrtar të ILDKP, ku rezulton se plot 19 deputetë, ministra dhe kryetarë bashkie kanë fshehur pasurinë. Sipas raportit të ILDKP që disponon gazeta thuhet se gjatë 4 viteve të fundit, pra 2014-2018 janë 19 deputetë, ministra e krerë bashkish që janë gjetur me fshehje pasurie. Për këtë arsye për ta ka pasur kallëzime penale, por dhe është vënë në lëvizje Drejtoria e Pastrimit të Parave. “Inspektorati i Lartë, gjatë periudhës 2014 - 2018 ka referuar pranë Institucionit të Prokurorisë, strukturave të Hetimit Tatimor dhe Drejtorisë së Përgjithshme të Parandalimit të Pastrimit të Parave, Drejtorisë së Përgjithshme të Policisë së Shtetit, 290 subjekte, në të cilët janë përfshirë zyrtarë të të gjitha kategorive dhe niveleve, si Deputetë të Kuvendit të Republikës së Shqipërisë, Kryetar Bashkie, Ambasadorë, Prefektë, Drejtorë të Përgjithshëm, Gjyqtarë, Prokurorë, Drejtorë Drejtorie etj. Nga këto, për funksionet Deputetë, Ministër, Kryetar Bashkie, janë gjithsej 19 referime”, thuhet në shkresën e ILDKP për gazetën “SOT’. Ndërkohë gazeta kërkoi dhe emrat e të kallëzuarve, por ILDKP bëri të ditur se ligji për mbrojtjen e të dhënave personale e ndalon diçka të tillë./Sotnews

© ZHURNAL 28.10.2018, 08:54 | Z.H. | 34 I LEXUAR
"Kopjimi i kësaj përmbajtjeje ose një pjese të saj pa ndonjë marrëveshje të arritur me redaksinë e ZHURNAL.mk, do të thotë se pranoni kushtet për kopjim, të cilat janë publikuar KËTU."

 

Ribalanci i Buxhetit, mbështetje e konsiderueshme për komunat

Shkup, 29 tetor - Në Komisionin amë parlamentar për financim dhe buxhet filloi debati për ribalancin e propozuar të Buxhetit për vitin 2018 me të cilin realizohet korrigjimi minimal i anës së tij të të hyrave dhe shpenzimeve dhe sigurohet mbështetje shtesë për komunat, Fondit të SPIM, Fondit për Sigurim Shëndetësor. Deficiti mbetet i pandryshuar, ndërsa shkalla e rritjes është revidur në 2,8 për qind. 

Ribalancin e propozuar e arsyetoi ministri i Financave Dragan Tevdovski i cili tha se ndryshimet janë përgatitur duke e ndjekur situatën politike në vend sipas lëvizjeve të ekonomisë së Maqedonisë, si dhe realizimi i të hyrave dhe shpenzimeve.

“Me Ribalancin e Buxhetit të RM-së për vitin 2018 bëhet korrigjimi minimal i anës së shpenzimeve të buxhetit dhe riaftësimi i pjesëve të veçanta nga konsumi buxhetor deri në fund të vitit. Me atë rast, qëllimet e parashtruara të politikës fiskale për vitin 2018 edhe më tutje mbeten të pandryshuara, përkatësisht në tërësi dizajnohet në funksion të arritjes së qëllimeve dhe prioriteteve kyçe të shoqërisë: shkallë më të larta të rritjes së ekonomisë, rritje e punësimeve, ngritje e standardit jetësor të popullatës, arritje e nivelit më të lartë të drejtësisë sociale dhe intensifikim i proceseve integruese për në BE dhe në NATO”, tha Tevdovski.

Ai potencon se realizimi i të ardhurave buxhetore është e shkëlqyer në krahasim me vitin e kaluar dhe se kjo qon në atë se me siguri mund të thuhet se ajo që është propozim në këtë rebalans do të realizohet.

Ana e të ardhurave, potencon ministri, është plotësisht e sigurt. Sipas tij, me rëndësi është të ceket se Qeveria me këtë ribalanc siguroi rreth 50 milionë euro për mbështetje financiare për komunat në mënyrë që të servisohen një pjesë e konsiderueshme e obligimeve të tyre të pashlyera si dhe të një pjese të obligimeve të pashlyera të njësive të shfrytëzuesve, themeluar prej tyre.

“Si prioritet është problem që është i hidhur në shumë komuna, që kanë xhirollogari të bllokuara, kanë detyrime të parealizuara. Gjithashtu, në një pjesë të madhe të shkollave kanë probleme se si ta paguajnë rrymën, t’i paguajnë detyrimet që të mund të funksionojnë dhe për këtë kemi zgjidhje me të cilën nuk do ta bëjmë huazues shtetin, nuk do të marrim kredi shtesë, po me hapësirën e realizuar fiskale do të krijojmë zgjidhje me çka do t’iu ndihmojmë, por paralelisht vendosim mekanizma për planifikim të të ardhurave vetanake të buxhetit themelor të NJVL, tha ministri. Duke potencuar se ky është detyrim që duhet kryer dhe se duhet ta zgjidhin problemin që ishte prezent.

“Tani jemi plotësisht transparent dhe përmes suftuerit të veçantë filluam që t’i publikojmë detyrimet dhe do të vazhdojmë që këtë ta bëjmë edhe në të ardhmen që opinioni të ketë pasqyrë se a realizohen dhe si menaxhohen dytyrimet.

“Planifikimi joreal i buxheteve të NJVL-së, përkatësisht planifikimit tejet optimsit të të ardhurave, është një ndër shkaqet për të cilat NVL krijuan obligime të pashlyera në vitet e kaluara” , theksoi Tevdovski.

Me ribalancin, Qeveria e rishqyrtoi shkallën e rritjes prej 3,2 në 2,8 për qind. Të ardhurat e përgjithshme planifikohen në nivel prej 192,5 miliardë denarë, përderisa shpenzimet përgjithshme në 210 miliardë denarë. Deficiti mbetet i pandryshuar dhe është 2,7 për qind nga BPV.

Në debat deputetët e VMRO-DPMNE-së e vlerësuan ribalancin si joreal dhe se rritja ekonomike është e parealizueshme.

Sipas deputetit të VMRO-DPMNE-së, Dragan Cuklev vendimi për mbështetje të komunave i vendos në pozitë jo të barabartë komunat. Edhe bashkëpartiakja e tij Liljana Kuzmanovska vlerësoi se nuk është e mirë zgjidhja për mbështetje të komunave.

“Vetëm me transferimin e mjeteve zvogëlohet përgjegjësia e tyre. Nuk është e mirë mënyra e transmetimit të mjeteve pagesore të komunave në atë mënyrë si e bëni ju. Shkurtohet te komunat për përmirësimin e shërbimeve komunale, ndërsa vetëm u jepen para për mbulimin e detyrimeve”, tha Kuzmanovska.

Ajo vuri re se rritja ekonomike është më e ulët në rajon, se është përjetuar kolaps në ekonomi, se është rritur borxhi dhe se nuk mundet me manipulim të numrave të tregohet se ka rritje ekonomike.

“Buxheti nuk është vetëm ana e të hyrave. Ju jeni ministri që i krijoni politikat e ekonomisë që të mundet Maqedonia si vend udhëheqës në rajon të vazhdojë në këtë aspekt”, tha Kuzmanovska dhe shtoi se në Maqedoni nuk kemi rritje ekonomike.

“Bëtë cunami në ekonomi. E stopuat rritjen ekonomike. Nuk kemi asnjë projekt. E zvogëluat rritjen në ndërtimtari investimet kapitale dhe projektet kyçe i stopuat, i zvogëluat mjetet në gjyqësor. Aty ku duhet ty nxisni ekonominë aty e bëni bllokimin”, tha Kuzmanovska.

Debati duhet të vazhdojë pas pauzës njëorëshe të cilën e kërkoi deputeti i LSDM-së Jovan Mitrovski.

© ZHURNAL 29.10.2018, 17:00 | D.J.
"Kopjimi i kësaj përmbajtjeje ose një pjese të saj pa ndonjë marrëveshje të arritur me redaksinë e ZHURNAL.mk, do të thotë se pranoni kushtet për kopjim, të cilat janë publikuar KËTU."