“Artisti i ri” 2018 festival i parë garues për pianistë e solokëngëtarë, organizuar nga shqiptarēt në Maqedoni
kulture
“Artisti i ri” 2018 festival i parë garues për pianistë e solokëngëtarë, organizuar nga shqiptarēt në Maqedoni

“Artisti i ri” 2018 festival i parë garues për pianistë e solokëngëtarë, organizuar nga shqiptarēt në Maqedoni

Tetovë, 27 tetor - Në kuadër të “Valës së re Kulturore” në Maqedoni me datat 25 dhe 26 tetor u mbajt edicioni i parë i festivalit”Artisti i ri” në Tetovë ideuar nga profesoresha Besiana Mehmedi dhe profesori Shkelzen Baftiari. Ky festival vjen si dëshirë për të motivuar të rinjët pianistë dhe këngëtarë të cilët ishin të ndarë sipas moshës në disa kategori. Me datë 25 tetor gara u zhvillua nga o11 deri në orën 17:00. Pianistët u vlerësuan nga juria në përbërje Vlora Baruti-drejtoreshë e festivalit”Pianisti i ri” Kosovë, Marija Gjoshevska-anëtare dhe Arjana Kuriu-Grubi-anëtare dhanë çmime të para,dyta e treta sipas poentimit nga 72 deri në 100 pikë.

Pjesëmarrësit vinin nga Deçani, Shkupi, Ferizaji, Prishtina, Tetova, Gostivari e Kërcova dhe përbënin numrin prej 35 konkurentëve duke përfshirë shkollar fillore,të mesme dhe fakultetin. Tek disciplina e pianistëve u ndanë dhe cmime absolute për më të mirët që u takuan Klesta Fetoshit,Elsa Gashi,Tea Salihu, Anastasija Gishevska dhe Elza Mehmeti.Nxënēsit garues vinin nga klasa e Valbona Petrovcit, Aida Gjikolit,Pranvera Hoxhes,Pasionaria Asllanaj,Edita Haxhi Hamzës eti.E tërë gara kaloi në një atmosferë të këndshme në sallën e Fakultetit të Arteve në Tetovë dhe pas përfundimit të garës së pianistëve, u paraqitën dhe solokëngëtarët të cilët u vlerësuan nga Slavica Galic-profesoreshe ne Fakultetin e muzikës në Shkup në cilësinë e kryetares dhe Shkodran Tolaj në cilësi të anëtarit të cilët ndanë cmime për më të mirit.Cmimi i parë për shkollën e mesme i takoj Elvira Mazhiqit nga Kosova ndërkaq në kategorinë e studentëve u shpërblyes bas-baritoni Elhan Memishi-student i fakultetit të Arteve Tetovë.

Në fund të aktivitetit pjesëmarrësve iu dhuruan libra ndërkaq fituesit e cmimeve të para me datë 26 tetor dhanë koncert në Pallatin e Kulturës në Gostivar.Festivali u mbështet nga Ministria e Kulturës dhe Komuna e Tetovës dhe është festivali i parë i këtij lloji organizuar nga shqiptarët në Maqedoni.

© ZHURNAL 27.10.2018, 13:56 | T.E. | 78 I LEXUAR
"Kopjimi i kësaj përmbajtjeje ose një pjese të saj pa ndonjë marrëveshje të arritur me redaksinë e ZHURNAL.mk, do të thotë se pranoni kushtet për kopjim, të cilat janë publikuar KËTU."

 

Ribalanci i Buxhetit, mbështetje e konsiderueshme për komunat

Shkup, 29 tetor - Në Komisionin amë parlamentar për financim dhe buxhet filloi debati për ribalancin e propozuar të Buxhetit për vitin 2018 me të cilin realizohet korrigjimi minimal i anës së tij të të hyrave dhe shpenzimeve dhe sigurohet mbështetje shtesë për komunat, Fondit të SPIM, Fondit për Sigurim Shëndetësor. Deficiti mbetet i pandryshuar, ndërsa shkalla e rritjes është revidur në 2,8 për qind. 

Ribalancin e propozuar e arsyetoi ministri i Financave Dragan Tevdovski i cili tha se ndryshimet janë përgatitur duke e ndjekur situatën politike në vend sipas lëvizjeve të ekonomisë së Maqedonisë, si dhe realizimi i të hyrave dhe shpenzimeve.

“Me Ribalancin e Buxhetit të RM-së për vitin 2018 bëhet korrigjimi minimal i anës së shpenzimeve të buxhetit dhe riaftësimi i pjesëve të veçanta nga konsumi buxhetor deri në fund të vitit. Me atë rast, qëllimet e parashtruara të politikës fiskale për vitin 2018 edhe më tutje mbeten të pandryshuara, përkatësisht në tërësi dizajnohet në funksion të arritjes së qëllimeve dhe prioriteteve kyçe të shoqërisë: shkallë më të larta të rritjes së ekonomisë, rritje e punësimeve, ngritje e standardit jetësor të popullatës, arritje e nivelit më të lartë të drejtësisë sociale dhe intensifikim i proceseve integruese për në BE dhe në NATO”, tha Tevdovski.

Ai potencon se realizimi i të ardhurave buxhetore është e shkëlqyer në krahasim me vitin e kaluar dhe se kjo qon në atë se me siguri mund të thuhet se ajo që është propozim në këtë rebalans do të realizohet.

Ana e të ardhurave, potencon ministri, është plotësisht e sigurt. Sipas tij, me rëndësi është të ceket se Qeveria me këtë ribalanc siguroi rreth 50 milionë euro për mbështetje financiare për komunat në mënyrë që të servisohen një pjesë e konsiderueshme e obligimeve të tyre të pashlyera si dhe të një pjese të obligimeve të pashlyera të njësive të shfrytëzuesve, themeluar prej tyre.

“Si prioritet është problem që është i hidhur në shumë komuna, që kanë xhirollogari të bllokuara, kanë detyrime të parealizuara. Gjithashtu, në një pjesë të madhe të shkollave kanë probleme se si ta paguajnë rrymën, t’i paguajnë detyrimet që të mund të funksionojnë dhe për këtë kemi zgjidhje me të cilën nuk do ta bëjmë huazues shtetin, nuk do të marrim kredi shtesë, po me hapësirën e realizuar fiskale do të krijojmë zgjidhje me çka do t’iu ndihmojmë, por paralelisht vendosim mekanizma për planifikim të të ardhurave vetanake të buxhetit themelor të NJVL, tha ministri. Duke potencuar se ky është detyrim që duhet kryer dhe se duhet ta zgjidhin problemin që ishte prezent.

“Tani jemi plotësisht transparent dhe përmes suftuerit të veçantë filluam që t’i publikojmë detyrimet dhe do të vazhdojmë që këtë ta bëjmë edhe në të ardhmen që opinioni të ketë pasqyrë se a realizohen dhe si menaxhohen dytyrimet.

“Planifikimi joreal i buxheteve të NJVL-së, përkatësisht planifikimit tejet optimsit të të ardhurave, është një ndër shkaqet për të cilat NVL krijuan obligime të pashlyera në vitet e kaluara” , theksoi Tevdovski.

Me ribalancin, Qeveria e rishqyrtoi shkallën e rritjes prej 3,2 në 2,8 për qind. Të ardhurat e përgjithshme planifikohen në nivel prej 192,5 miliardë denarë, përderisa shpenzimet përgjithshme në 210 miliardë denarë. Deficiti mbetet i pandryshuar dhe është 2,7 për qind nga BPV.

Në debat deputetët e VMRO-DPMNE-së e vlerësuan ribalancin si joreal dhe se rritja ekonomike është e parealizueshme.

Sipas deputetit të VMRO-DPMNE-së, Dragan Cuklev vendimi për mbështetje të komunave i vendos në pozitë jo të barabartë komunat. Edhe bashkëpartiakja e tij Liljana Kuzmanovska vlerësoi se nuk është e mirë zgjidhja për mbështetje të komunave.

“Vetëm me transferimin e mjeteve zvogëlohet përgjegjësia e tyre. Nuk është e mirë mënyra e transmetimit të mjeteve pagesore të komunave në atë mënyrë si e bëni ju. Shkurtohet te komunat për përmirësimin e shërbimeve komunale, ndërsa vetëm u jepen para për mbulimin e detyrimeve”, tha Kuzmanovska.

Ajo vuri re se rritja ekonomike është më e ulët në rajon, se është përjetuar kolaps në ekonomi, se është rritur borxhi dhe se nuk mundet me manipulim të numrave të tregohet se ka rritje ekonomike.

“Buxheti nuk është vetëm ana e të hyrave. Ju jeni ministri që i krijoni politikat e ekonomisë që të mundet Maqedonia si vend udhëheqës në rajon të vazhdojë në këtë aspekt”, tha Kuzmanovska dhe shtoi se në Maqedoni nuk kemi rritje ekonomike.

“Bëtë cunami në ekonomi. E stopuat rritjen ekonomike. Nuk kemi asnjë projekt. E zvogëluat rritjen në ndërtimtari investimet kapitale dhe projektet kyçe i stopuat, i zvogëluat mjetet në gjyqësor. Aty ku duhet ty nxisni ekonominë aty e bëni bllokimin”, tha Kuzmanovska.

Debati duhet të vazhdojë pas pauzës njëorëshe të cilën e kërkoi deputeti i LSDM-së Jovan Mitrovski.

© ZHURNAL 29.10.2018, 17:00 | D.J.
"Kopjimi i kësaj përmbajtjeje ose një pjese të saj pa ndonjë marrëveshje të arritur me redaksinë e ZHURNAL.mk, do të thotë se pranoni kushtet për kopjim, të cilat janë publikuar KËTU."